Konferanslar

Ikinci haftadan baslayarak egitimin neredeyse yarisi konferanslarda geciyor. Bizim dönem kalabalik olmadigi için herkesi Tugay Konferans Salonuna topluyorlardi. Kalabalik dönemlerde sigmayanlar yemekhanelerde kapali devre televizyondan seyrediyorlarmis.

Bu kapali devre TV sisteminin "multimedia" hale gelmesi için bir tasarim ve teknik sartname hazirlanmasinda ben de çalistim. Parasini artik sizlerden toplarlar :-)

Konusmacilar genellikle bezdirici bir sekilde sunuyorlar. Bir an önce islerini bitirip oradan ayrilmak istiyorlar gibi bir halleri var. Çogu Ankara'dan geliyor ve senelerdir ayni seyleri anlattiklari için haksiz da sayilmazlar. Konularin bir kismi "propoganda" mahiyetli, yani Türkiye'nin çesitli tezlerini yurtdisinda savunacak lobi olusturmaya yönelik. Bazilari da özellikle Avrupa'da çalisanlarin isine yarayacak faydali konulardi.

Sonuna kadar uyanik dinlemek zor. Konferans salonundaysaniz, uyumak, ayak ayak üstüne atmak yasak. Kafaniz öne düsmeden ve horlamadan (böyle durumlar oldu!) uyuyabilirseniz ne ala. Sigara alsikanligi olanlar üç saat kapali kalmaya dayanmakta çok zorlaniyorlardi.

Konferanslar sunlardi:

  1. Terör
    PKK hakkinda
  2. Milli Hasletlerimiz
    Mete Han'dan bu zamana bir degerlendirme
  3. Jeopolitik Durumumuz
    Bütün komuslarimizin Türkiye üzerindeki sinsi planlari
  4. Ermeni-Türk Iliskileri
    Bu ASALA terörü zamanindan kalma bir konu
  5. Vatandaslik
    Çifte vatandaslik hakkinda çok faydali bilgiler
  6. Veremle Savas
    Bu sadece dövizlilere degil, tum tugaya yönelikti
  7. Is ve Isçi Bulma Kurumu
  8. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi
  9. Sosyal Sigortalar Kurumu
    Son iki konu yurtdisinda elde edilen haklarin Türkiye'ye nakli, emeklilik vs. gibi faydali meseleler
  10. Milliyetçilik ve Atatürkçlük
    Atatürk milliyetçiliginin ne oldugu
  11. Laiklik
    Milli Güvenlik Konseyinden bir ilahiyatci laiklik hakkinda konusuyor; yurtdisindaki tehlikeli örgütlere karsi uyariyor
  12. Lobicilik
    Basbakanliktan gelen bir diplomat yurtdisindaki çesitli dernekleri federasyonlar halinde organize etme çalismalarini anlatiyor; örnek olarak siraladigi dernekler arasinda bir önceki konusmacinin zararli dedikleri de var.:-)
  13. Açik Ögretim
    Bu konuda Türkiye'deki imkanlar, Avrupa'dan derslerin nasil takip edilebilecegi
  14. Askerlik Subesi
    Çok önemli bilgiler. Terhisten sonra yapmaniz gerekenler vs.

Konusmacilar genellikle sorulari yazili olarak aliyorlar. Çok soru sorup zaten çikmak için sabirsizlanan arkadaslarinizi kizdirmayin.

"Anket"

Konferanslardan ayri olarak bir de yüksek okul mezunlarindan seçmis kisilerle olan bir toplanti oluyor, buna da "Anket" diyorlar. Ankara'dan gelen babacan tavirli ve sivil giyinmis bir albayla yarim gün kadar bir odada grup halinde oturuyorsunuz. Size yurtidisinda Türkiye için neler yapabileceginizi falan anlatiyor ve onbes soruluk bir ankete cevap yazmanizi istiyor. Anket isimsiz ve istediginiz soruya cevap verebilirsiniz. Gümrüklerde karsilastiginiz sorunlardan, Türkiye aleyhine faaliyet yaptigini bildiginiz kisi ve örgütlere varincaya kadar sorular var.

Bu esnada "rapor" yazmak için de gönüllü olabilirsiniz. Ilgi çekebilecek herhangi bir konuda bir rapor yazmaniz için size birkaç gün bir yerde masa ve kagit veriliyor (elle yazmaniz gerekiyor). Bize örnek olarak uzaktan birkaç baslik okudular. "Ortak Pazarla Iliskilerimiz", "Avusturya'da Faaliyet Gösteren Asiri Dinci Gruplar" gibi seyler vardi. Ileride "prenslige" oyanamayi düsünüyorsaniz bir baslangic olabilir :-) Bazilari da egitimden kaytarilacak birkaç gün olur diye bakiyorlar. Bu raporun altina imzanizi atiyorsunuz, sisirme bir is yapacaksaniz aklinizda bulunsun :-)


Günlük hayat sayfasi
Tekrar askerlik
anasayfasina

Created by Tanju Çataltepe
Last modified on November 7, 1998